Wix (Κατασκευαστής ιστοσελίδων)

Wix (Κατασκευαστής ιστοσελίδων)

Το Wix αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλής  διαδικτυακές πλατφόρμες για την ανάπτυξη ιστοσελίδων από τους τελικούς χρήστες, δηλαδή, από τους χρήστες που δεν έχουν γνώσεις στην κατασκευή ιστοσελίδων και τον προγραμματισμό. Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας Wix και τον τρόπο χρήσης της. Αυτό το άρθρο αποτελεί συνέχεια του οδηγού “Πως να χτίσεις την επαγγελματική σου ιστοσελίδα σε 5 βήματα“.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Wix

Το Wix αποτελεί ένα απλοποιημένο εργαλείο για τη δημιουργία και τη φιλοξενία ενός διαδικτυακού τόπου. Για να λειτουργήσει χρειάζεται απλά ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού (browser), χωρίς να χρειάζεται να εγκατασταθεί κάποιο λογισμικό. Δεν απαιτείται να γνωρίζει ο χρήστης προηγμένες τεχνικές δεξιότητες, όπως τη γλώσσα HTML.

 

Το Wix διατίθεται δωρεάν για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, για όσους επιθυμούν επαγγελματικά χαρακτηριστικά, όπως το δικό τους όνομα τομέα (domain name) ή μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο ή τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (eshop) και άλλα, μπορούν να επιλέξουν ένα από τα διαθέσιμα πακέτα, τα οποία διατίθενται από το Wix.

 

Ένα από τα πλεονεκτήματα του Wix είναι ότι τα πρότυπα που διατίθενται, τα οποία είναι προσφέρουν προκατασκευασμένες διατάξεις για πολλούς διαφορετικούς κλάδους της αγοράς. Ακόμη, επιτρέπει την προσθήκη κινούμενων σχεδίων, αυτή η λειτουργία επιτρέπει την κίνηση του κειμένων, των εικόνων και οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της σελίδας.

 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Wix είναι το App Market, μέσα στο οποίο υπάρχουν διαθέσιμες εκατοντάδες εφαρμογές και πρόσθετα, όπως εργαλεία για ενημερωτικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (newsletter tool), λογισμικά για ζωντανή συνομιλία (live chat), πρόσθετα διαδικτυακής κρατήσεις  (online booking) και πολλές άλλες. Αυτές εφαρμογές δεν έχουν δημιουργηθεί από το Wix, αλλά από τρίτους, έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος να διακοπεί η παροχή τους ή η συντήρηση τους.

 

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένα από τα βασικά μειονεκτήματα του Wix είναι ότι δύσκολα μπορεί να αλλάξει ο χρήστης το αρχικό πρότυπο που επέλεξε. Επίσης μειονέκτημα αποτελεί η τιμολόγηση των υπηρεσιών, καθώς είναι μεγαλύτερη από άλλα σχετικά εργαλεία.

 

wix logo

1ο Βήμα: Get Started

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ένας χρήστης είναι να επισπευτεί τον ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.wix.com, όπου, όπως φαίνεται και στην διπλανή εικόνα υπάρχει ένα ευδιάκριτο χαρακτηριστικό κουμπί “Get Started”, όπου μόλις το επιλέξει ο χρήστης θα μεταφερθεί σε μία νέα σελίδα για να δημιουργήσει ένα νέο λογαριασμό ή να συνδεθεί στον υπάρχοντα λογαριασμό του.

Αρχική σελίδα Wix
Αρχική σελίδα Wix

2ο Βήμα: Δημιουργία λογαριασμού

Η δημιουργία του λογαριασμού μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους, όπως φαίνεται και στην εικόνα. 

Δημιουργία λογαριασμού στο Wix
Δημιουργία λογαριασμού στο Wix

Ο πρώτος τρόπος αποτελείται από μια φόρμα για τη συμπλήρωση της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τη δημιουργία ενός κωδικού πρόσβασης. Ο χρήστης που θα επιλέξει αυτών τον τρόπο για να δημιουργήσει το λογαριασμό του θα πρέπει να επισκεφτεί το διαχειριστεί του e-mail και να ανοίξει το μήνυμα από το Wix για να επιβεβαιώσει και να ολοκληρώσει την εγγραφή του με τη χρήση του συγκεκριμένου e-mail. Με την επιβεβαίωση της εγγραφής μπορεί να πραγματοποίηση τη σύνδεση στο νέο λογαριασμό του. 

 

Ο δεύτερος τρόπος επιτρέπει την απευθείας σύνδεση με τη χρήση του λογαριασμού του στη Google ή στο Facebook. Σε αυτή τη περίπτωση η διαδικασία είναι άμεση, αρκεί να είναι συνδεδεμένος στον αντίστοιχο λογαριασμό που έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει και θα συνδεθεί αυτόματα.

3ο Βήμα: Επιλογή πρότυπου (template)

Αφού ολοκληρωθεί η σύνδεση στο Wix με οποιονδήποτε από τους τρόπους που αναφέρθηκαν παραπάνω, εμφανίζεται μια σελίδα όπου η Wix ρωτάει τον χρήστη αν θέλει να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις ώστε να τον γνωρίσει καλύτερα. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προσπεράσει αυτό το βήμα επιλέγοντας “Skip”. Προσπερνώντας αυτή τη διαδικασία, το επόμενο βήμα, όπως φαίνεται στην διπλανή εικόνα, είναι να επιλέξει ο χρήστης το πρότυπο (template) το οποίο ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του.

Επιλογή πρότυπου (template)

Υπάρχουν διαθέσιμε πρότυπα με διαφορετικά σχέδια και χρώματα, όμως ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ένα κενό πρότυπο (blank template) ξεκινώντας είτε από την αρχική σχεδίαση, είτε με συγκεκριμένο διαχωρισμό περιοχών (layouts) της σελίδας.

4ο Βήμα: Επιλογή πρότυπου (template)

Αφού επιλεγεί το πρότυπο που θα χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό της σελίδας, εμφανίζεται ένα βοηθητικό βίντεο με οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιήσει ο χρήστης τα διαθέσιμα εργαλεία του Wix. Για τις ανάγκες παρουσίασης της χρήσης του Wix, στην συγκεκριμένη εργασία, τυχαία επιλέχθηκε το Classic Layout. Έτσι, η σελίδα διαχείρισης έχει την μορφή που φαίνεται στη διπλανή εικόνα. Στο κέντρο της σελίδας διαχείρισης βρίσκεται η σελίδα προς σχεδίαση, αριστερά και στο επάνω μέρος υπάρχουν δύο γραμμές εργαλείων και δεξιά ένας πίνακας εργαλείων.

Διαχείριση σελίδας
Διαχείριση σελίδας

Κάθε στοιχείο της σελίδας προς σχεδίαση, η οποία βρίσκεται εντός των διακεκομμένων γραμμών μπορεί να επιλεγεί και να μετακινηθεί (drag & drop) σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμεί ο χρήστης. Παράλληλα σε οποιοδήποτε πλαίσιο κειμένου, επιλέγοντας διπλό κλικ μπορεί απλά να πληκτρολογήσει το κείμενο που επιθυμεί. Μπορεί επίσης να αλλάξει τις ρυθμίσεις οποιουδήποτε στοιχείου επιλέγοντας πάνω και στο «γρανάζι» με τις ρυθμίσεις.

 

Από την γραμμή εργαλείων στην αριστερή πλευρά μπορεί να διαχειριστεί το μενού της σελίδας προσθέτοντας ή αφαιρώντας νέες σελίδες. Να αλλάξει το background, επιλέγοντας ένα χρώμα, μια εικόνα ή ακόμη και βίντεο. Μπορεί ακόμη να επιλέξει πρόσθετα στοιχεία, μέσα από τις αμέτρητες επιλογές ως προς το χρώμα και το στυλ που είναι διαθέσιμα από το Wix. 

 

Το επόμενο στοιχείο της γραμμής εργαλείων είναι το App Market μέσω του οποίου μπορεί να γίνει εγκατάσταση ενός πρόσθετου. Επιπλέον, μπορεί ο χρήστης από την επιλογή Upload να ανεβάσει ένα αρχείο, όπως, εικόνα, βίντεο, ήχου, έγγραφο κειμένου ή ακόμα και βιβλιοθήκη με τη γραμματοσειρά της επιλογής του, η οποία δεν είναι διαθέσιμη στο Wix. 

 

Οι δύο τελευταίες επιλογές της αριστερής γραμμής εργαλείων είναι η προσθήκη της διαδικτυακής κράτησης (Book Online), η οποία προστίθεται αυτόματα ως νέα σελίδα και ο χρήστης μπορεί να προσθέσει απευθείας τις κατηγορίες και τα προϊόντα του, και η τελευταία επιλογή είναι η προσθήκη του blog. Όπως διαπιστώνεται, αυτή η γραμμή εργαλείων αφορά τη μορφοποίηση της εμφάνισης της σελίδας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την κατασκευή ιστοσελίδων?

Η Study Care μπορεί να σας παρέχει εξειδικευμένα μαθήματα.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!